Suçlama, Google'ın kendi arama ve diğer çeşitli uygulamalarını Android cihazlarda yüklü olarak sunmasından kaynaklanıyordu.
Avrupa Birliği incelemesinde, Google'ın çeşitli cihaz üreticileriyle yaptığı sözleşmelerde; Google arama, Play Store ve Chrome tarayıcısını önceden yükletmeye zorladığı ve bazı telefon üreticilerine Google aramayı önceden yüklemeleri halinde ödeme yaptığı ortaya çıkarılmıştı.
GOOGLE'IN İTİRAZ DAVASI BAŞLADI
Merkezi Lüksemburg'ta olan Avrupa Birliği'nin en yüksek mahkemesi Avrupa Adalet Divanı yapısı içinde yer alan Avrupa Birliği Genel Mahkemesi, Google'ın Avrupa Birliği Komisyonu kararına karşı açtığı davayı görüşüyor.
GOOGLE'DAN SAVUNMA
Google'ın avukatları; milyarlarca insanın Google'ı rekabetçi kalmak için yaptığı anlaşmalar nedeniyle değil, en iyisi olduğu için kullandığını söyledi.
Avukat Meredith Pickford, Avrupa Birliği Genel Mahkemesine verdiği demeçte, "Milyarlarca insanın her gün arama aracı olarak Google'ı seçmesinin nedeni hakimiyetin kötüye kullanılması değil, en iyisi olması."
MICROSOFT'A GÖNDERME
Bing arama motoru sahibi Microsoft, Google'ı Android'de kendi tarayıcısını varsayılan olarak ayarladığı için mahkemeye vermişti.
Google avukatı Pickford, "Tüketiciler aptal değil. Bing ya da başka bir arama motoru Google'dan daha iyi olsaydı, insanlar onu tercih ederdi."
Avrupa Komisyonu'nun avukatı Nicholas Khan, anlaşmaların Google'ın ihtimalleri kendi lehine çevirdiğini gösterdiğini söyledi ve hakimleri, komisyonun kararını ve cezasını onaylamaya çağırdı.
"Google, daha yarış başlamadan kendisine madalya veriyor. Google uygulamalarının ölçeği, verilen para cezasının haklı olduğunu gösteriyor."
BİR YIL SÜRECEK
Avrupa Birliği Genel Mahkemesi'ndeki davanın 1 yıl sürmesi bekleniyor. Karar sonrası dosya, hukukilik denetimi için Avrupa Adalet Divanı'na götürülebiliyor.
Avrupa Birliği ülkelerinde faaliyet gösteren şirketlerin sektörlerinde rekabete aykırı bir durum olup olmadığını denetleme yetkisi, Avrupa Birliği Komisyonu'nda bulunuyor.
Avrupa Birliği Komisyonu, söz konusu incelemede rekabete ya da antitröst yasalarına aykırı bir durum tespit ederse buna son veriyor ve firmalara yüksek para cezaları uyguluyor.
GOOGLE, DAHA ÖNCE BİRÇOK KEZ CEZA ALMIŞTI
Google, arama motoruyla kendi "alışveriş" hizmetlerine avantaj sağladığı gerekçesiyle 2017 yılında Avrupa Birliği Komisyonu tarafından 2,4 milyar euroluk para cezasına çarptırılmıştı.
Avrupa Birliği 2019 yılında "reklam hizmeti" AdSense'de piyasa hakimiyetini kötüye kullandığı gerekçesiyle Google'a 1,49 milyar euro ceza kesmişti.